Qinghai

A 2008-as kínai kutatóutunk publikus naplója.

Friss topikok

  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Ha legközelebb Magyarországról kérdeznek, előadhatnád nekik ezt: archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/ni... (2012.08.26. 04:48) Vissza Xiningbe
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Kamakurában volt az, hogy találtam egy tibeti boltot, ahol imazászlókat, könyveket stb árultak. Az... (2012.07.24. 02:17) Henan Mongol Autonom Korzet
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): 謝謝! Érdekes, hogy ennek a  伽-nak 3 olvasata is van: qié, jiā és gā :) (2012.07.15. 14:39) PEKING-LANZHOU 2
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Örülök, hogy frissül a blog! (2012.07.14. 17:21) 2012 - Henan
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Tipikus kínai játékbaba :) (2012.07.14. 17:18) PEKING-LANZHOU

Linkblog

HTML

Mongvorok es Nadun

2008.08.17. 13:20 | Suska | 2 komment

A mai postot Matyi irja, en kepeket probalok feltolteni...

Xining-bol, Qinghai tartomany szekhelyebol kb hat ora alatt ertunk el a Minhe-i mongovorok teruletere. Minhe egyebkent a hui-ok (kinai moszlimok) es mongvorok (kinaiul tu) autonom jarasa. Jelenleg Minhe jaras deli peremen vagyunk egy Guanting nevu kisvarosban. Innen 1-2 kilometer a Sarga folyo ami Minhe jaras es egyben Qinghai es Gansu tartomanyok kozti hatart is kepzi. A tulparton a Gansu-i szinten mongol eredetu bao`an es dongxiang kisebbsegek autonom jarasa terul el. Mongvorok egyebkent elnek meg Xining-tol eszakra a Huzhu es Datong autonom jarasokban is, valamint nehany faluban a Minhe-tol delre fekvo Huangnan tibeti autonom megye falvaiban is. A kulonbozo mongvor csoportok nyelve olyannyira elter egymastol, hogy nem ertik meg egymast. Nem is nagyon lehet mar oket egy nepnek nevezni szerintem. A Minhe-iek legjelentosebb kulturalis esemenye, a nadun fesztival peldaul a tobbi mongvor kozosseg koreben ismeretlen. A Huzhu-iak jellegzetes korhintas paradeja, ami az olimpiai megnyiton is lathato volt, a Minhe-i mongvoroknal hianyzik.

Mi legfokepp a nadun miatt jottunk ide. A fesztival neve a mongol naadam "jatek, szorakozas" szoval azonos eredetu. A mongol naadam-mal ellentetben itt nincs loverseny, birkozas es ijaszat, hanem maszkos tancokat adnak elo. Minden tanc egy tortenetet mesel el. Az egesz esemenyt a falu ferfi tagjainak kozos tanca nyitja meg ami baromi sokaig tart. Az elso maszkos tanc roviden arrol szol, hogy egy fiatal srac nem tudja hogyan kell foldet muvelni, rosszul fogja be az okroket, szerencsetlenkedik stb, majd o, az apja es a felesegeik meghivjak vendegsegbe a falu legoregebb bacsijait akik elmagyarazzak nekik a foldmuveles csinjat-binjat. A tegnapi nadunon minket is kihivtak a tancterre az oregek koze mint foldmuvelesugyi szakertoket. (szerk. ez konkretan ugy tortent, hogy nagyban fotoztam a tomegben elvegyulve, amikor az egyik maszkos csavonak egyre nagyobb es nagyobb lett a feje a gep nezokejeben. aztan megfogta a kezemet, es a kovetkezo pillanatban mar ott talaltam magam a kor kozepen tancikalva, harom falu apraja-nagyja vihogasa kozepette. egy elmeny volt. aztan megfogtak Matyit is es ot is odahoztak.) A kovetkezo tancos jelenet az ot hadur (wujiang) tanca aztan a harom kiraly (a hires kinai regenybol a Sanguoyanyi-bol) harca a betolakodo lvbu-val elevenedik meg. Az utolso eloadas a Tigrisolo Hadur (Shahujiang) tanca. Itt ket tigris es egy majom probal megmenekulni a tigrisolo kardcsapasai valamint az oregbacsik karmai elol. A jelenlevo gyerekek ha nagy tomegben rarontoanat a trottyos bacsikakra es foldre teperik oket, megmenthetik a majmot es a tigriseket. Ez azonban csak ideiglenes mert a vegen ugyis pusztulniuk kell. Ekkor jon a Hwala, egyfajta vallasi specialista aki a szertartas helyszinen nagy tomegekben felakasztott sarga papirdiszeket a kezeben tartott barddal lekaszabolja es az oltar elott elegeti. Mindezt hagyomanyosan transzban muveli ugy hogy meg ket vastut is keresztulszur az orcain. Ez mindket nadun-on, amit eddig lattunk sajnos elmaradt. A holnapi nadunban remenykedem, hatha ott lesz szurka-piszka.

19-en muszaj visszaternunk Xining-be hogy a vizumainkat meghosszabbittassuk.

Nehany szo az itteni kinai nyelvjarasrol:

A Qinghai-i emberek ugy beszelnek kinaiul, hogy abbol alig ertek valamit. Ha hozzam beszelnek mindjart jobb a helyzet. Sikerul nehanynyelveszeti megfigyelest vegeznem. A "legfulbetunobb" hogy itt minden -ai- bol -ei- es minden e-ei-bol -i- lesz. Ahol a pinyinben -y- van az itteniek mindig egy igen lagy zs-szeru hangot ejtenek olyan mintha a -x- zonges parja lenne. Ezt a hangot meg -i- k elott pl. a bi `toll` szoban is hallani veltem. A -zh-t es a -d- t valamint a c-ch- t es a -t-t nem igen kulonboztetik meg. Ja es a w rendszerint v. Pl zsikweivvvv = yi kuai wu.

fotok:

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://qinghai.blog.hu/api/trackback/id/tr48619725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aáb · http://azsiaport.hu 2008.08.17. 18:17:56

Az -ai>-ei változás több északi mandarin nyelvjárásban is nagy divat, akik ilyen anyanyelvűtől tanulnak, azok jó kis beifang kouyint nyomnak, hallgasd csak meg pl. Józsa - egyébként kitűnő - mandarinját :)

Suska 2008.09.05. 10:13:12

Koszi a kommentet! bocs, hogy csak most...
süti beállítások módosítása