Qinghai

A 2008-as kínai kutatóutunk publikus naplója.

Friss topikok

  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Ha legközelebb Magyarországról kérdeznek, előadhatnád nekik ezt: archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/ni... (2012.08.26. 04:48) Vissza Xiningbe
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Kamakurában volt az, hogy találtam egy tibeti boltot, ahol imazászlókat, könyveket stb árultak. Az... (2012.07.24. 02:17) Henan Mongol Autonom Korzet
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): 謝謝! Érdekes, hogy ennek a  伽-nak 3 olvasata is van: qié, jiā és gā :) (2012.07.15. 14:39) PEKING-LANZHOU 2
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Örülök, hogy frissül a blog! (2012.07.14. 17:21) 2012 - Henan
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Tipikus kínai játékbaba :) (2012.07.14. 17:18) PEKING-LANZHOU

Linkblog

HTML

Hohhot

2008.09.01. 08:59 | Suska | Szólj hozzá!

Hohhot mar olyannyira mongol,

hogy vegre ehettunk xuusurt, illetve talalkoztunk egy csomo belso mongollal, akik rendkivul viccesen beszlnek mongolul. Mondjuk ez nem ujdonsag, mar eddig is tudtuk, hogy c-t es dz-t nem mondanak, helyettuk minden cs illetve dzs (sot, neha egy kis nyugat mongolos beutes is erezheto, peldaul a ragok neha nem illeszkednek hangrend szerint), megis mosolygasra kesztet, amikor meghalljuk oket. Ismet talalkoztunk Bayartuval es Surnaaval, akik megint nagyon kitettek magukert: ide-oda vittek, kajaltattak (Bayartu felesege peldaul csinalt nekunk pekingi kacsat is. Azok, akik meg nem ettek ilyet, ne egy egesz sult kacsat kepzeljenek el, hanem kis falatokat, amiket hagymaval, illetve valami szosszal, aminek a nevet most elfelejtettem, tenyernyi, lehelet-vekony palacsintaba gongyolnek, es ugy eszik), illetve osszeismertettek meg egy-ket emberrel. A legfontosabb uj ismerettseg Buhchuluu, aki (bar inkabb a horcsin szajhagyomannyal es nem a samanizmussal foglalkozik) mar tobb horcsin samannal is jart, sot, ket felvetelt nekunk is adott, amik - bar nem tul jo minoseguek - eleg nagy kincsnek szamitanak. Ezenkivul ertekes informaciokkal szolgalt arrol, hogy hol talalhatunk Tongliao kornyeken samanokat - ezek foleg a 2eve meghalt Serencin saman tanitvanyai (az egyetlen Magyarorszagon elerheto horcsin samanfelvetelt pont az o egyik szertartasan keszitette Hoppal Mihaly).

Az uj ismerettsegeken kivul beszereztunk egy-ket konyvet is samanizmusrol, nyelvjarasokrol (megtalaltuk peldaul Likeyu hudzsu mongvor nyelvjarasrol irt konyvet is peldaul), es neprajzrol, de persze nincs annyi penzunk (illetve nem tudunk annyit hazavinni), hogy minden erdekes konyvet megvegyunk, ugyhogy elkertuk a boltok nevjegykartyajat - talan a kesobbiekben majd a tanszek tud rendelni Magyarorszagrol.

Ejszakai moka

Estenkent pedig - szigoruan tudomanyosan - szociologiai vizsgalodasokat vegeztunk. A szallodai szobank ablakabol, ahonnan kivalo ralatasunk volt az utcara, igy alkalmunk adodott megfigyelni a hohhoti reszegek ejszakai viselkedesmodjat. Egyik este peldaul, miutan a Harry Potter es az Azkabani Fogoly veget ert a CCTV6-on, es egyeb, viszonylag nezheto musort nem talaltunk a tobbi 50 csatorna egyiken sem, az utcarol beszurodo hangok keltettek fel erdeklodesunket. Kineztunk, es hat nem hiaba, mert barmely filmnel izgalmasabb, az elet altal rendezett dramanak lehettunk tanui.

Szereplok:

A Reszeg

A Fiu

A Lany

A Titokzatos Sofor

Helyszin:

Az utca, hatterben kajalda, "fodraszat" (ami azert idezojeles, mert ugye tudjuk, hogy Kinaban a fodraszatok nem annyira a hajvagasra, mint inkabb masfele szolgaltatasokra specializalodtak), tavolabb par billiardasztal.

Kozonseg:

A "fodraszat" "dolgozoi", egy tarsasag a szemkozti haz erkelyen, mi, a hatodikrol.

Az esemeny leirasa:

Igazabol eleg tomoren el lehet meselni a torteneseket: egy, a sorsaval szemmel lathatolag elegedetlen es meglehetosen ittas fiatalember (=A Reszeg) nem akar beszallni a feher furgonba, melybe A Lany es A Fiu probaljak betuszkolni, hanem inkabb kiabal, ide-oda szaladgal, tobbszor hasra- es hanyattesik, elszalad. Tobbszori sikertelen probalkozasra A Titokzatos Sofor is szinrelep... Az action kb. masfel oran at tartott - ekkor sikerult vegre a parosnak az autoba kenyszeriteni a gyereket. Persze korabban is volt egy-ket remenyteljes probalkozas, amikoris a delikvens mar bekerult valahogy az autoba, de mig A Fiu es A Lany valamit megvitatott a masik oldalon A Titokzatos Soforrel, addig szemfules Reszeg baratunk kiszokott es elszaladt, messze, a billiardasztalok iranyaba. Csodalkoztunk, hogy A Titokzatos Sofor, aki eddig nem mutatkozott, miert nem segit ket szerencsetlen baratjanak (mert ugye harman azert mar konnyebben elbannanak az amugy is hadilabon allo negyedikkel), amikor kiszallt, mi pedig megertettuk mibenletenek okat: szegeny szinten eleg nehezen talalta meg az egyenest, aztan mikor nagy nehezen elbotorkalt A Reszegig, osszeolelkezve szepen osszecsuklottak. A vege az lett, hogy valahogy megint betettek A Reszeget a kocsiba (A Lany most mar teljes erejevel fogta kivulrol az ajtot, nehogy megint kiszokjon ez a csalafinta fiu), majd A Fiu elvette A Titokzatos Sofortol a kulcsokat, es o maga vezette el a furgont. Szegeny Titokzatos Sofor meg hoppon maradt: gyalog idult el a billiardasztalok iranyaba... THE END, de ennel sokkal viccesebb volt - felvetelek keszultek.

Bayartuekkal

A bejegyzés trackback címe:

https://qinghai.blog.hu/api/trackback/id/tr66642770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása