Qinghai

A 2008-as kínai kutatóutunk publikus naplója.

Friss topikok

  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Ha legközelebb Magyarországról kérdeznek, előadhatnád nekik ezt: archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/ni... (2012.08.26. 04:48) Vissza Xiningbe
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Kamakurában volt az, hogy találtam egy tibeti boltot, ahol imazászlókat, könyveket stb árultak. Az... (2012.07.24. 02:17) Henan Mongol Autonom Korzet
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): 謝謝! Érdekes, hogy ennek a  伽-nak 3 olvasata is van: qié, jiā és gā :) (2012.07.15. 14:39) PEKING-LANZHOU 2
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Örülök, hogy frissül a blog! (2012.07.14. 17:21) 2012 - Henan
  • wannee/mayaa/du/ yaru (törölt): Tipikus kínai játékbaba :) (2012.07.14. 17:18) PEKING-LANZHOU

Linkblog

HTML

Tongliao es Songyuan

2008.09.08. 12:35 | Suska | Szólj hozzá!

A horcsin nyelvjaras

Par szo a nyelvjarasrol, akit nem erdekel, nyugodtan ugorjon a kovetkezo bekezdesre. Tehat, mint mar korabban emlitettem, a horcsin a mongol nyelvek deli, azaz belso-mongol csoportjaba tartozik. Ennek megfeleloen megvan benne a harom mely maganhangzo (a, o,u), a harom magas (e, oe, ue /bocs, nincs megfelelo karakterem/, melyek kozul az e centralizalodik, mint altalaban a belso-mongol nyelvekben), valamint az "i", mely mind magas, mind mely hangrendu szavakban elofordulhat. A massalhangzoknal a halha "c"-bol es "z" (dz)-bol "ch" (cs) es "zh" (dzs) lesz (ez megint altalanos belso-mongol jellemzo), azt eredmenyezve, hogy a halha zam (ut) es zham (torveny) szavakat, illetve a cadax (jollakik) es chadax (tud, kepes) szavakat csak szovegkornyezet alapjan tudod megkulonboztetni. Ami viszont extraja a horcsinnak, az az "s" (sz) helyetti interdentalis th (mint az angolban a zongetlen megfeleloje), ugyhogy a legtobb ember poszenek tunik, s amikor azt mondjak, hogy 4 nastai (azaz 4 eves), olyan, mintha ket t-vel mondanak. (Vettunk egyebkent egy konyvet a horcsin nyelvjarasrol, melyet egy mongol ember irt - o nem emliti ezt a jelenseget. Valoszinuleg o sima sz-nek hallja, pedig nem az.) Lexikai erdekesseg, hogy az ert, megert (halha "oilgox") itt "toorox" (mint halhaban az elteved), a kilometert "gazhir" nak mondjak (ez a halha "gazar"-fold- szo belso-mongolositott valtozata), valamint  megkerdeztek, hogy "nogoon max iddeg uu?", ami eleg viccesen hangzik, mert azt jelenti, hogy "esztek zold hust?", am igazabol a kutyahust kerdeztek, ami a halhaban "noxoi".

Egy kis foldrajzi-torteneti attekintes

Ugyan Belso-Mongoliat mar elhagytuk, es jelenleg Jilin tartomanyban, Songyuanben varjuk, hogy meggyogyuljak (errol majd kesobb), erdemes meg egy-ket szot ejteni Tongliao videkerol es altalaban a Liao es a Song folyok videkerol. Ezen a teruleten alapitottak meg a proto-mongol kitajok birodalmukat 907-ben, s egyuttal a Liao dinasztiat. 1125-ben pedig a dzsurcsik, egy, a mandzsu nyelvcsaladba tartozo nep foglalta el a terseget. Nem veletlen tehat, hogy ezt az egesz teruletet Mandzsurianak hivjak - nem is tartozik hagyomanyosan a mongolnak mondott terulethez, melyet altalaban az Altaj es a Hingan hegysegek koze szokas helyezni. Jilin neve is mandzsu eredetu, mely eredetileg "Girin Ula" formaban azt jelentette, hogy "a folyo menten" (csak a kinaiban "i" elott nincsen se "g" se "k", csak a deli nyelvjarasokban, igy lett belole Jilin). A tartomany egyebkent az egyik legszebb resze Kinanak, igen valtozatos tajakkal: mig deli reszen hegyek huzodnak, eszakon a Song es Nonni folyok alfoldje talalhato. Korea mar annyira kozel van, hogy van Jilinnek egy koreai autonom megyeje is, a TV-n bejon egy koreai ado, valamint a cigis dobozt is tancolo koreai lanyok diszitik, sot, a cigit, amit most szivok (mert majdnem minden nagyobb varosnak kulon cigigyara van, tehat hiaba talalsz egy jot, a kovetkezo helyen ujat kell keresned) "Alilang"-nak hivjak (igazabol Arirang, csak a kinaiaknak nem nagyon megy az "r"... egyebkent Ulaanbaatorban is volt egy ilyen nevu diszko), ami, ha minden igaz, azt jelenti koreaiul, hogy "szivarvany" (ha megse, akkor szoljatok). Ha lenne meg sok idonk es penzunk, akkor Jilinben elutazhatnank az orosz hataron levo sziberiai tigris-rezervatumba, illetve megnezhetnenk delen a koreai hataron a Tianchi nevu (koreaiul Chonji, ami azt jelenti, hogy "mennyei to") krater-tavat, melyben allitolag a Tianchi szorny (a Loch Nessi tavoli rokona) el. Sajnos nem talalok jo terkepeket a neten, de mihelyst megis, majd teszek fel.

Meg valami a samanokrol

Bar vegul a samanjaink nem szoltak semmit arra, hogy csak 600 yuant kaptak, lehet, hogy megorroltak rank, es valami huncutsagot muveltek:-), mert mar napok ota nem sikerul meggyogyulnom. Azert nem olyan jo ez, mert itt Jilinben 2 gorlosz (megintcsak egy belso-mongol nep, akikrol nem sokat tudunk) samant szeretnenk megkeresni, de igy lazasan nem igazan lehet. Egyebkent - bar nem kertem -, a sammanno (vagyis a sutgenje), amikor mondta, hogy beteg vagyok, rogton gyogyszerrel is szolgalt: meg transzallapotban volt, amikor hoztak neki egy fustolot, aminek a szenes vegevel titokzatos szovegeket irt feher textilcsikokra (allitolag tibetiul, de az mashogy nez ki...), amiket a szertartas vegen egy papirzsebkendobe csomagolva megkaptam. Ezen kivul kaptam meg masik ket papirzsebkendot is, amikben valamifele magok vannak - ezeket (az irast is) azt mondtak, hogy aztassam forro vizbe es igyam meg, mert igy biztosan meggyogyulok. Mondjuk nem nagyon hiszem, hogy az azott lepedo gyogyir a megfazasra, de amugy sem szivesen innam meg a gyujtott anyagot.

Itt van a foto az iromanyrol es a magvakrol (sajnos keves fotot keszitettem a szertartasokrol, mert bevillant volna a vaku Matyi videojaba, de azert ha lesz meg olyan netezo, ahol lehet kepeket forgatni, akkor majd teszek fel tobbet is.)

E

Enneljobbat nem talaltam Tongliao megyerol. Ha esetleg tudtokolyan kepet a neten,ahol rendesen latszanak Belso-Mongolia megyei es fobb varosai, akkor kommenteljetek, legyszi! (ha nem, akkor is lehet!:-))

Az alabbi terkepek Jilin tartomanyt mutatjak - aki ugyes, Eszakon megtalalja Songyuant. Meg mindig ott vagyunk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://qinghai.blog.hu/api/trackback/id/tr15653710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása